Butik sedan 2017

Butik sedan 2017

Från gömd och glömd till en "pärla". En resa som började 2016 då vi fick klartecken på att Bornette skulle flytta in på Klosterbrunnsgatan 10, en avskild gränd i hjärtat av Visby på Gotland. Den anonyma exteriören, särskilt efter stängning, gav oss titeln Visbys hemligaste butik.


Byggnaden är en av de äldsta från 1100-talet och har en lång historia. Den har fungerat som ett medeltida packhus, textilfärgning på 1800-talet och senast som cykelförråd, innan vi flyttade in 2017. Som en av Visbys bäst bevarade medeltida köpmansgårdar har fastigheten som helhet ett stort kulturhistoriskt värde, där varje enskild byggnad är betydelsefull. Citerat ur dokumentation över Agrellska Gården framtagen av Gotlands Museum 2107 (Dnr: 2016-234).

𝚃𝚑𝚎 𝚖𝚘𝚜𝚝 𝚎𝚏𝚏𝚎𝚌𝚝𝚒𝚟𝚎 𝚠𝚊𝚢 𝚝𝚘 𝚍𝚘 𝚒𝚝

𝚒𝚜 𝚝𝚘 𝚍𝚘 𝚒𝚝

– 𝙰𝚖𝚎𝚕𝚒𝚊 𝙴𝚊𝚛𝚑𝚊𝚛𝚝

 

Många långa nätter vred och vände vi på den tredimensionella modell vi byggt av lokalen. Tjugo kvadratmeter är inte mycket. Att inreda ett kulturminnesmärkt medeltida rum, dessutom ta hänsyn till stenväggar som inte får borras i och en stor eldstad mitt i rummet, är en prövning. Beslut från högre instans tog tid och restaureringen var inte klar på långa vägar, lokalen var ännu ett jordfyllt hål, och är skulle vi öppna en designbutik inom några månader ...

När vi till slut fick godkänt till att kalka väggarna med kimrök, mot de tidigare vitkalkade väggarna, kändes det lite lättre och vår profil kunde börja ta form. Att hitta en färg till övrig butiksinredning som matchade väggarna var inte helt lätt, då kimrök i princip är omöjlig att framställa på konstgjord väg. Det landade på en gråblå nyans till det mobila hyllsystemet i trä och en öppen disk som välkomnar kunderna. Toner av nyansen återkommer på vår hemsida och webbutik och har blivit lite av ett signum.

 


Bildgalleri över förvandlingen av Klosterbrunnsgatan 10
1) Den enda ingången till det medeltida rummet från innergården. 2) När den här bilden togs hade vi precis fått klartecken. Det är klart vi undrade hur det skulle sluta. 3) Jordgolvet, som tidigare varit av sten, gömde mycket bråte.
1) Restaureringen är i full gång och bygglovet för att få öppna upp den igenmurade entrén har precis fått godkänt. 2) För första gången ser vi gatan. 3) Och det är drygt 150 år sedan någon kunnat kika in.
1) Kimrök och två nyanser som är lite kimrök-ish. 2) Väggarna kalkas och det är omöjligt att se hur det ska bli. 3). Enkla hyllsystem i vår blågrå nyans.
1) Malena Brecevic hjälper oss att sy upp butikskläder. 2) Här rullas den drygt 250 kg tunga vattenhon i betong ut från Stina Lindholms verkstadsateljé i Slite. 3) Med händig hjälp av far/svärfar lyckas vi bygga om en klumpig gammal butiksdisk till den öppna disk som idag möter besökarna. På den här bilden har den japanska sågen dragit sina första darriga sågtag.
1) Del av tredimensionell modell som vi möblerade. 2) Inflyttning och omflyttning på liten yta. 3) Södersolen lyser upp och bakom gardinen skymtar fikonträdet.
1) En nygammal dörr har öppnats i Visby. 2) En tillfällig entré första sommaren, så den röda mattan kunde rullas ut den 4 juli 2017. 3) Den riktiga entrédörren kom på plats våren 2018.
Se fler artiklar