Japansk marmorering

Japansk marmorering

Suminagashi, eller flytande tusch, är en gammal japansk metod för att marmorera papper.

Pappersmarmorering är en gammal mångfacetterad konstform som utvecklats under flera århundraden i både Asien och Europa, oberoende av varandra. Suminagashi, som på japanska betyder ungefär tusch som flyter, hyllar med sin enkelhet det oplanerade och spontana.

Det är genom att kombinera vatten och tusch som unika kombinationer av mönster och former skapas på vattenspegeln. Ögonblicksbilder som flyter. Det är ett hantverk som med ytterst begränsad kontroll praktiserar slumpen och som med små drag av till exempel en sticka eller av luftens rörelser kan ge oanade resultat. Först när papperet fångar upp trycket har konstnären lyckats frysa tiden.

Att arbeta med den här formen av marmorering försätter dig i ett tillstånd av full koncentration. Den kittlande spänningen ligger i de små rörelserna, det är lätt att bli besatt.

I vår workshop använder vi vattenbaserade färger och experimenterar med olika tekniker för att skapa både traditionellt Japanska mönster och egna spännande mönster. En färg, gärna svart, ger en grafisk tydlighet och två färger skapa en djärv kontrast. Vid dagens slut har du skapat egna unika suminagashi-tryck. De kan du sen använda till att skriva ett brev på, göra kort, skapa collage, slå in små paket med eller bara låta den tala för sig själv. Ett unikt suminagashi-tryck är en fin gåva.

Se fler artiklar