Gansai Tambi Kuretake

Gansai Tambi Kuretake

Japansk traditionell akvarellfärg som passar såväl professionella konstnärer som hobbymålare. Färgen är en blandning mellan västerländsk akvarellfärg och gouache, men ändå inte… Det är Gansai.

Gansai-färgerna är av högsta kvalitet, mycket pigmentrika och ljusfasta. De aktiveras lätt med vatten och får en krämig konsistens. Färgerna är semi-opaka och kan användas som gouache och som akvarell genom att tunna ut färgen med vatten för att skapa transparens. Opaciteten varierar beroende på pigment. Förutom pigment och gum arabicum innehåller de en kombination av animaliskt lim (likt gelantin), stärkelse, bivax, sirap och glycerin. Limmet gör att färgen får en något glansig yta när den torkat, särskilt när ett tjockare lager färg appliceras.

Behållarna är mycket större än vanliga akvarellkoppar. För att skydda de japanska penslarna är kopparna dimensionerade för dem, eftersom dessa större och inte heller går tillbaka till sin ursprungliga form när de används. Ibland kan färgkakorna se ojämna och ruffa ut, men det är för att de är handgjorda och har ingen påverkan på kvaliteten av färgen.

Varje kopp kan lyftas ur paletten under tiden man målar, vilket gör att du enkelt kan använda stora penslar och mycket färg för stora ytor. Gansai är inte gjorda för att blandas som transparenta akvareller, vilket säkert är anledningen till att färgseten inte kommer med en blandningspalett. Så blanda sparsamt för att undvika smutsiga färgblandningar.

Genom att snurra penseln i koppen, när man plockar färgen, kan formen bibehållas.

Färgerna behåller sin lyster både när de tunnats ut och efter att de torkat. Täckförmågan hos färgen ger lite blödning och den är idealisk för skisser, illustration, sumi-e och kalligrafi. Men man bör komma ihåg att gansai ursprungligen är för japanskt washi-papper. Vidhäftningen från bindemedel i Gansai-färgerna är svag och gör att de är lättare att lyfta andra akvarellfärger, även när de är torra. När gansai används på japanskt washi-papper lyfter det inte lika lätt som på västerländskt akvarellpapper, skiktmåleri är inte vanligt i den japanska traditionen.

Utöver de lystrande klara färgerna finns ytterligare fyra set av färger: briljant och guldglimrande, pärlemo och optiska effekter.

 


 

Kuretake Gansai Tami har 48 kulörer, varav 3 metallic, och de kommer i set om 12, 24 eller 48 förpackade i en vacker ask eller styckvis. Det finns också fyra färgset Opal, Gem, Pearl och Starry colors med 6 kulörer vardera.

  • Kvalitet: Ljusfast och giftfri
  • Storlek: 48 mm x 28 mm (behållaren är dock inte fyllda till bredden)
  • Material: Pigment, animaliskt lim (likt gelantin), stärkelse, gum arabicum, bivax, sirap och glycerin
  • Tillverkning: Kuretake ZIG, Japan

Se fler artiklar