Ljus är lika med färg

Ljus är lika med färg

Ljus påverkar hur färger uppleves. Inom måleri är det pigmentens och färgernas visuella egenskaper som är utgångspunkten. Ljus lyser upp det vi ser. Utan ljus finns ingen färg. Den finns men vi ser den inte. 

Ljus är lika med färg, för att citera William Turner. Han var en brittisk konstnär under romantiken och en tongivande akvarellist. Turner's verk i romantisk stil utvecklades till en för tiden ny vågad pre-impressionistisk stil, där detaljerna i motiven löstes upp till en atmosfär av färg.

 

𝙻𝚒𝚐𝚑𝚝 𝚒𝚜

𝚝𝚑𝚎𝚛𝚎𝚏𝚘𝚛𝚎 𝚌𝚘𝚕𝚘𝚞𝚛

– 𝙹. 𝙼. 𝚆. 𝚃𝚞𝚛𝚗𝚎𝚛

 

 

Ljus påverkar visuellt hur vi upplever färger och kulörer, och de ser annorlunda ut när ljuskällan förändras av reflektioner i omgivningen. Ljus och färg modellerar tillsammans volym och fasthet hos ett objekt, samtidigt som det påverkar stämningen och innehållet i en målning.

Åtskilliga är de som har försökt formulera begrepp och mätsystem, som kombinerar den upplevda kulören och naturens lagar. Det finns olika läror och hyllmeter med litteratur i ämnet. Läs mer om färgcirkeln här.

 


Bild: J. M. W. Turner, The Sarner See (Lake Sarnen), Evening ca.1842, watercolor, Wikimedia Commons.
This work is in the public domain in its country of origin and other countries and areas where the copyright term is the author's life plus 100 years or fewer. Public domain in the United States. This file has been identified as being free of known restrictions under copyright law, including all related and neighboring rights.

Se fler artiklar