Det kan kännas komplicerat att köpa färg. Alla har de olika egenskaper, kvaliteter och beständighet. Sånt som du måste ta ställning till, men som från början kanske varit oviktigt. Ganska snart upptäcker du att det finns väldigt många varumärken att välja från och alla i olika prisnivåer, även från samma tillverkare. Du undrar nog därför om det är värt att betala lite mer för en färg, eller om en billigare färg kan fungera lika bra. Det alltid bra att testa flera färger från olika tillverkare, annars vet du inte vad du missar.
Färger av konstnärskvalitet är tillverkad av pigment och bindemedel av mycket hög kvalitet, och har namn som Artist professional eller Extra fine vilket indikerar deras höga kvalitet. Dessa färger är fulladdade med pigment, därför är de drygare och har generellt en längre ljushållbarhet. De kan blandas med målarmedium utan att förlora i kulör och styrka. Ofta innehåller de endast ett pigment, vilket också ger de klaraste och renaste färgblandningarna. Tillsammans med tillverkningsprocessen gör detta att professionella färger av konstnärskvalitet har ett högre pris.
Enskilda färger inom en viss serie kan ha ett högre pris då vissa pigment är dyrare att bryta eller mala. Färger med ”Hue” i namnet tyder på att ett modernt pigment har använts istället för det traditionella. Till exempel är Indian yellow hue en "färg av Indisk gul” (https://bornette.se/products/aq-307-indian-yellow-hue) och betydligt vänligare mot djuren som inte längre är en del av tillverkningsprocessen, den traditionella tillverkningen av pigmentet är mycket plågsamt. Tillverkarna kan ersätta pigment som är giftiga eller för kostsamma, har bättre egenskaper som ljusbeständighet eller annat och är därför nödvändigtvis inte sämre.
Färger av studiekvalitet är ett ekonomiskt alternativ. Dessa färger tillverkas av billigare råmaterial och en mindre mängd pigment, ofta ersättningar istället för äkta pigment. Färg av lägre kvalitet har en mindre mängd pigment vilket gör att de förbrukas snabbare. Blandas färgen med målarmedium eller exempelvis med vitt har den en tendens att gråna och tappa i styrka. Studiefärger passar dock för snabba skisser eller undermålningar och är bra för nybörjare som vill öva grundtekniker inom måleri.
Fundera även på om din målning är en skiss till ett större målning, kanske övar du en ny teknik eller ska den hänga på en utställning. Utgå från en minimerad palett, två till tre kulörer, om kostnaden är ett hinder. Först när du själv undersökt färgerna närmare vet du vad du gillar och vad som fungerar bäst för dig.
Bilder: Pigment ©Unison Colour, Preussisk blå ©Janette Bornmarker.