Ljus är lika med färg

Ljus är lika med färg

Ljus påverkar hur färger uppleves. Inom måleri är det pigmentens och färgernas visuella egenskaper som är utgångspunkten. Låt färgerna och deras särdrag guida dig när du bygger Din färgpalett. De färgpaletter som presenteras här på vår hemsida är endast några förslag. Börja måla och testa dig fram.  

Ljus är lika med färg, för att citera Joseph Mallord William Turner. Han var en brittisk konstnär under romantiken och en tongivande akvarellist. Turner's verk i romantisk stil utvecklades till en för tiden ny vågad pre-impressionistisk stil, där detaljerna i motiven löstes upp till en atmosfär av färg. 

𝙻𝚒𝚐𝚑𝚝 𝚒𝚜

𝚝𝚑𝚎𝚛𝚎𝚏𝚘𝚛𝚎 𝚌𝚘𝚕𝚘𝚞𝚛

– 𝙹. 𝙼. 𝚆. 𝚃𝚞𝚛𝚗𝚎𝚛

 

Ljus lyser upp det vi ser. Utan ljus finns ingen färg, den finns men vi ser den inte. Ljus påverkar visuellt hur vi upplever färger och det ser annorlunda ut när ljuskällan förändras av reflektioner i omgivningen. Tillsammans modellerar ljus och färg volym och fasthet hos ett objekt, samtidigt som det påverkar stämningen och innehållet i en målning. Åtskilliga har försökt att formulera begrepp och mätsystem, som kombinerar den upplevda kulören och naturens lagar. Det finns olika läror och hyllmeter med litteratur i ämnet. 

Läs mer om kulörer och färgpaletter här >

Bild: J. M. W. Turner, The Sarner See (Lake Sarnen), Evening c.1842, watercolor.
Public domain, via Wikimedia Commons.
 

 

Tillbaka till blogg