Ikoniska bilar lockar till lek


Vi snubblade över Candylab Toys för några år sen, innan vi ens hade en tanke på att öppna butik, när vi sökte på internet efter alternativ till barnens plastbilar. Candylab Toys passion är att skapa eleganta och hållbara bilar som tåls att leka med, i generationer och som ger barn möjligheten att skapa egna berättelser runt de föremål som de leker med.


Med en förkärlek till gamla leksaker och återbruk, delar vi deras vision om att leksaker ska få ett långt och meningsfullt liv. Vi är uppvuxna med 1970-talets slitstarka leksaksbilar av märkena Matchbox och Dinky Toys, som både har karaktär och bra rull i hjulen, och våra barn har fått leka med ärvda prylar från vår egen barndom. Toppenbra, kan tyckas i dessa dagar när vi långsamt drunknar i plast. Men tyvärr är många av dåtidens leksaker tillverkade av material som vi idag vet är varken bra för miljön eller barns hälsa. Tanken på att vi idag faktiskt har möjligheten att kunna göra hållbara val känns svindlande.


Candylab Toys skapare, den Brooklynbasede arkitekten och numer även ”Toy Maker”, Vlad Dragusin drömde om amerikanska muskelbilar och en önskan om att väcka den glamorösa sextiotals atmosfären till liv. Efter att han fått egna barn började han på allvar skissa på en kollektion bilar, som kombinerade både hans kärlek till modernistisk design från förra seklet och vintagebilar. Han var själv en förälder som saknade leksaker med kvalitet och estetik och bestämde sig för att göra något åt saken.


2013 blev drömmen verklighet genom foundraising på Kickstarter och snart började fler robusta träbilar ta form på ritbordet. Välbyggda och solida träleksaker med en genomtänkt design, ända ner till lådan de kommer i. Vi älskar människor som brinner för sina idéer och gör produkter med känsla och själ, som dessutom är hållbara och giftfria, och kan bara hålla med Vlad, att dåtidens bilar hade mer glamour och svulstigare former än dagens bilar. Trä har dock sina begränsningar, men avsaknaden av detaljer har istället gett Candylabs bilar en distinkt form; en enkel silhuett som ger en förnimmelse av originalet.

När vi öppnade Bornette hade bilarna redan en självklar plats i butiken. Vi ser framför oss att dessa bilar efter en massa års lekande får en sjysst patina och de platsar lika bra i finhyllan som i leksaksbacken. Vi valt ut de modeller som får vårt blod att pulsera lite extra, men det är svårt att hejda sig … Det här är den sortens leksak som föräldrar ger sina barn och som slutar med att de vill ha den själva.


Foto: Candylab Toys