Pappersmarmorering är en gammal mångfacetterad konstform som utvecklats under flera århundraden i både Asien och Europa, oberoende av varandra. Suminagashi, japanska för tusch som flyter, som med sin enkelhet hyllar det oplanerade och spontana.

Genom att kombinera vatten och tusch med kemikalier och andra hjälpmedel skapas unika kombinationer av mönster och former som bara varar ett ögonblick. En färg, gärna svart, ger en grafisk tydlighet och två färger skapa en djärv kontrast. Det är ett hantverk som med begränsad kontroll praktiserar slumpen, små drag med en sticka eller luftens rörelser kan ge oanade resultat. Först när papperet fångar upp trycket har konstnären lyckats frysa tiden.

Att arbeta med den här formen av marmorering försätter dig i ett tillstånd av full koncentration. Den kittlande spänningen ligger i de små rörelserna.

I vår workshop använder vi vattenbaserade färger och experimenterar med olika tekniker för att skapa unika mönster. Vid dagens slut har du gjort egna suminagashi-tryck att jobba vidare med; som att skriva på, göra kort, skapa collage, slå in små paket eller bara låta den tala för sig själv. Ett unikt suminagashi-tryck är en fin gåva.

> Se våra workshops