Bildgalleri över förvandlingen, från en gömd och glömd "pärla" till butiken som den ser ut idag, som började 2016 då vi fick klartecken på att Bornette skulle flytta in. Vi hade några år innan haft ett showroom med utställningar och försäljning i Stockholm, men nu ville vi göra något nytt. Fortfarande med kreativt skapande i fokus, som design, hantverk, illustration och foto.

Många långa nätter vred och vände vi på den tredimensionella modell vi byggt av lokalen. Tjugo kvadratmeter är inte mycket. Att inreda ett kulturminnesmärkt medeltida rum, dessutom ta hänsyn till stenväggar som inte får borras i och en stor eldstad mitt i rummet, är en prövning. Som en av Visbys bäst bevarade medeltida köpmansgårdar har fastigheten som helhet ett stort kulturhistoriskt värde, där varje enskild byggnad är betydelsefull. Citerat ur dokumentation över Agrellska Gården framtagen av Gotlands Museum 2107 (Dnr: 2016-234). Ännu var restaureringen av inte klar på långa vägar, lokalen som ett jordfyllt hål. Här skulle vi öppna en designbutik inom några månader ...

När vi till slut fick godkänt till att kalka väggarna med kimrök, mot de tidigare vitkalkade väggarna, kändes det lite lättre och vi kunde börja planera. Att hitta en färg till övrig butiksinredning som matchar väggarna var inte heller helt lätt, då kimrök i princip är omöjlig att framställa på konstgjord väg. Det blev en gråblå nyans till det mobila hyllsystem i trä och den öppna disk som välkomnar kunderna. Den följer även med oss här i vår webbutik och har blivit lite av ett signum


1) Den enda ingången till det medeltida rummet från innergården. 2) När den här bilden togs hade vi precis fått klartecken. Det är klart vi undrade hur det skulle sluta. 3) Jordgolvet, som tidigare varit av sten, gömde mycket bråte.

1) Restaureringen är i full gång och bygglovet för att få öppna upp den igenmurade entrén har precis fått godkänt. 2) För första gången ser vi gatan. 3) Och det är drygt 150 år sedan någon kunnat kika in.

1) Kimrök och två nyanser som är lite kimrök-ish. 2) Väggarna kalkas och det är omöjligt att se hur det ska bli. 3). Enkla hyllsystem i vår blågrå nyans.

1) Malena Brecevic hjälper oss att sy upp butikskläder. 2) Här rullas den drygt 250 kg tunga vattenhon i betong ut från Stina Lindholms verkstadsateljé i Slite. 3) Med händig hjälp av far/svärfar lyckas vi bygga om en klumpig gammal butiksdisk till den öppna disk som idag möter besökarna. På den här bilden har den japanska sågen dragit sina första darriga sågtag.

1) Del av tredimensionell modell som vi möblerade. 2) Inflyttning och omflyttning på liten yta. 3) Södersolen lyser upp och bakom gardinen skymtar fikonträdet.

1) En nygammal dörr har öppnats i Visby. 2) En tillfällig entré första sommaren, så den röda mattan kunde rullas ut den 4 juli 2017. 3) Den riktiga entrédörren kom på plats våren 2018.